Co to jest
Kooperatywa spożywcza
Kooperatywa spożywcza
Jest rodzajem nieformalnej spółdzielni, w której członkowie wspólnie kupują produkty spożywcze bezpośrednio od producentów, z pominięciem pośredników.
Korzyści wynikających z takiego działania jest wiele.
Po pierwsze, mamy możliwość zakupu produktów ekologicznych, prosto od rolnika. Jeśli tylko jest to możliwe, szukamy gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Tym sposobem uzyskujemy łatwiejszy dostęp do zdrowej, nieprzetworzonej żywności.
Czy w związku z tym w kooperatywie należy się spodziewać cen jak w eko-sklepach?
Nic z tych rzeczy – a nawet przeciwnie, możemy wręcz oszczędzić na zakupach. A wszystko dzięki zakupom w ilościach hurtowych i braku jakiejkolwiek marży.
Ponadto
kooperatywa ma w swój profil wpisaną społeczną integrację, oddolne działanie grupy indywidualnych osób, które postanawiają ze sobą współpracować na zasadach niepisanej umowy.
W kooperatywie
wymieniamy się też własnymi wyrobami – chlebem na zakwasie, pasztetem z soczewicy, z selera, humusem, dżemami, masłem orzechowym. Jesteśmy otwarci na wymianę innych produktów pomiędzy członkami i członkiniami, a każda inicjatywa zawsze jest mile widziana.